login ledenlogin leden login leden

Workshop 8

Samen bouwen aan duurzame onderwijsverandering: doelen, valkuilen en oplossingen

Hoe maken we onderwijsveranderingen effectiever en duurzaam verankerd binnen onze organisatie? Welke rol kun je als (school)leider spelen, en hoe krijg je je team hierin mee? Kristin Vanlommel vertaalt theorieën uit de veranderkunde naar praktische voorbeelden en concrete handvatten die direct toepasbaar zijn in de onderwijspraktijk.

Door: Kristin Vanlommel

Workshop 9

Van werkdruk naar werkgeluk: samen bouwen aan een positieve werkcultuur

Werkgeluk fungeert als een buffer tegen stress, zo blijkt uit onderzoek. Door je werkgeluk te vergroten, kun je stress effectief verminderen. Wil je weten hoe dat werkt? In deze inspiratiesessie ontdekken we wat werkgeluk precies is, waarom het belangrijk is en hoe het samenhangt met werkdruk. We verkennen wat jou gelukkig maakt op het werk en verbinden dit met de vier pijlers van werkgeluk. Daarnaast bespreken we zowel jouw eigen rol als die van de organisatie. Je gaat naar huis met concrete handvatten en tips die je direct kunt toepassen, zowel voor jezelf als voor je team.

Door: Maartje Jansen, Happy Office

Workshop 10

Leiding geven in de onderstroom: invloed uitoefenen voor positieve verandering

Hoe kun je als leider zo invloed uitoefenen dat negatieve krachten in de onderstroom worden omgezet in positieve energie? In deze workshop ontdek je ‘leidende principes’ om de onderstroom in je team of organisatie positief te beïnvloeden. Daarnaast gaan we actief aan de slag met één van deze principes in een praktijkgerichte oefening.

Deze workshop is ideaal voor wie op zoek is naar manieren om iets nieuws en positiefs teweeg te brengen in de werkomgeving.

Door: Louis Steeman (Leiding geven vanuit Essentie) en Vivianne Ceelen en Patrick van Haren, Twents Carmel

Workshop 11

Naar nieuwe bevoegdheden voor de beroepsgerichte vakken en het PGP

De huidige bevoegdheden voor leraren in het vmbo, praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zijn complex en star, wat problemen in de onderwijspraktijk heeft veroorzaakt. Samen met de Landelijke Werkgroep Bevoegd werken we aan een nieuwe clusterbevoegdheid voor beroepsgerichte en praktijkgerichte vakken. Deze bevoegdheid zal gericht zijn op clusters zoals Groen, Handel en zakelijke dienstverlening, Techniek en technologie, en Zorg en welzijn. Daarnaast streven we naar betere instroommogelijkheden voor vakmensen met een mbo-diploma in het beroepsgerichte onderwijs.

In deze workshop word je op de hoogte gebracht van het voorstel voor de nieuwe indeling van de beroepsgerichte en praktijkgerichte bevoegdheden. We nodigen je uit om in gesprek te gaan over de mogelijke voordelen voor jouw school en om aanbevelingen te delen vanuit jouw dagelijkse onderwijspraktijk.

Door: Marlies Meijeringh-Schouten, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Workshop 12

Hoe verder met het VMBO? Samen in gesprek over de toekomst van ons onderwijs

Vanaf augustus 2024 wordt het praktijkgerichte programma toegevoegd aan de gemengde en theoretische leerweg van het VMBO. Dit is een belangrijke stap om praktijkgericht onderwijs voor alle leerwegen toegankelijk te maken. Maar is dit genoeg? Worden alle leerwegen hiermee optimaal benut, en wat is precies het verschil tussen deze leerwegen? Wat is de waarde van praktijkgerichte vakken in vergelijking met algemeen vormende vakken? En hoe bereiden we onze leerlingen het beste voor op hun vervolgonderwijs?

Het ministerie van OCW onderzoekt de toekomst van het VMBO en nodigt jullie uit om mee te denken over deze en andere vragen. Jullie inzichten en ervaringen zijn waardevol voor het creëren van een helder toekomstbeeld voor het VMBO.

Door:  Gerhard Koning, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap