Tijdens de conferentie Help! Ik ben schoolleider op een TL/GL-school kunt u voor twee rondes een workshop kiezen.
Help of hoera? Aan de slag met basisvaardigheden – een integrale aanpak
De beheersing van basisvaardigheden van leerlingen neemt af, blijkt uit meerdere onderzoeken zoals de Staat van het onderwijs en PISA. De trend is een maatschappelijk probleem en geeft reden tot zorg. Dit heeft dan ook de aandacht van onze sector, en daarbinnen ook het vmbo.
In deze sessie vertrekken we vanuit urgentie van en visie op versterking van de basisvaardigheden, welke stappen besturen en scholen hebben gezet, het leiderschap dat daarbij nodig is en wat de opbrengsten voor leerlingen zijn. Illustraties vanuit de onderwijspraktijkgeven inzicht in de aanpak richting versterking basisvaardigheden – zowel binnen het bestuur als ook de stappen die je zet binnen je school. In tafelgesprekken is er vervolgens aandacht voor vraagstukken rond visie en leiderschap, een integrale aanpak en eigenaarschap bij de verschillende rollen binnen bestuur en school.
Door: Mirella Verspiek, VO-raad en Christel Wolterinck, Stichting Carmelcollege
Implementatie van de formatieve cultuur: ontdek wat je al doet als vliegwiel voor een ‘nieuwe’ onderwijsontwikkeling
In deze workshop gaan we samen onderzoeken hoe de formatieve cultuur past binnen de onderwijsontwikkelingen op jullie school. Zodra dit helder is, bepalen we de beginsituatie op jullie school. Vervolgens delen we onze aanpak en laten we zien hoe we deze cultuur succesvol hebben geïmplementeerd en geborgd binnen onze eigen school.
Door: Sjabbo Smedes en Moniek Makkink, Bonhoeffer College
Kwaliteitsborging schoolexaminering: de examencommissie in positie
Op veel scholen is de kwaliteitsborging van schoolexamens volop in ontwikkeling. Dit is de kerntaak van de examencommissie en beslaat alle aspecten van de schoolexaminering: van het proces en de inhoud tot de deskundigheid en rollen van de betrokkenen. Daarnaast is er aandacht voor het concept van het schoolexamen zelf: wat vindt de school een waardevol schoolexamen? De examencommissie brengt hierover jaarlijks, na een evaluatie, een onafhankelijk advies uit aan de schoolleiding en het bestuur.
Veel examencommissies ervaren hun taak als uitdagend. In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over de kerntaken en de spanningsvelden die daarbij komen kijken.
Door: Piet Groenewegen, VO-raad
HELP! Geactualiseerde kerndoelen onderbouw vo en examenprogramma’s bovenbouw vo. Wat nu?
In deze sessie duiken we in de actualisatie van de kerndoelen voor de onderbouw van het vo en de examenprogramma’s voor de bovenbouw. Wat zijn de belangrijkste veranderingen in het landelijke curriculum? Welke impact hebben deze veranderingen op de examinering in de bovenbouw? En hoe vertalen lerarenteams deze vernieuwingen naar hun eigen school en vak? Wat vraagt dit van het curriculaire leiderschap binnen de school? Aan de hand van concrete voorbeelden bespreken we deze vragen en verkennen we de mogelijke aanpakken. We maken onder andere gebruik van de eerste resultaten rondom een try-out met drie nieuwe examenprogramma’s op 9 scholen.
Door: Gerdineke van Silfhout en Harm Selten, SLO
Praktijkgericht programma (pgp) in de praktijk
De zoektocht naar zinnige invulling van het pgp van een traditionele mavo school.
Petrus Canisius College Fabritius biedt de praktijkgerichte programma’s IT en d&p aan. In deze sessie geeft PCC Fabritius aan hoe zij het pgp ingevoerd hebben. Hoe het vak geëvalueerd is tot wat het nu is. Waar zij tegen aangelopen zijn, welke kansen er zijn en wat de meerwaarde is voor het vmbo-TL onderwijs.
Door: Jack Laan, Diana van der Meij, Robin Ooijevaar (PCC) en Joost Kranenborg (MBO)
AI: een revolutie voor het onderwijs! De toekomst van de theoretische leerweg
Ontdek hoe kunstmatige intelligentie (AI) het onderwijs transformeert in deze dynamische en interactieve presentatie door AI-specialist Chris van Vleuten.
AI maakt gepersonaliseerd leren mogelijk, waardoor leerlingen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau kunnen studeren. Voor docenten biedt AI krachtige tools zoals geautomatiseerde administratie, realtime feedback en data-analyse, wat helpt om leerstrategieën te optimaliseren. Specifiek voor de theoretische leerweg biedt AI de mogelijkheid om individuele leerbehoeften te identificeren, gerichte ondersteuning te bieden en het curriculum te verrijken met interactieve en adaptieve leermiddelen.
Tijdens deze presentatie ontdek je hoe AI de leerervaring en onderwijskwaliteit naar een hoger niveau kan tillen.
Door: Chris van Vleuten, AiAdvies.com
Let op: Deze workshop is alleen te volgen in ronde 1.
Onderwijstijd: meer ruimte voor docenten en leerlingen
Waarom zou een school kiezen voor het aanpassen van de onderwijstijd voor zowel docenten als leerlingen? En hoe pak je dat effectief aan?
Onderwijstijd is een actueel en veelbesproken thema, waar momenteel ook een pilot voor loopt. Door onderwijstijd te verminderen en anders in te delen, ontstaat er meer ruimte voor docenten om samen te ontwikkelen, te professionaliseren en kwalitatief betere lessen te creëren. Tegelijkertijd biedt het leerlingen meer maatwerk en persoonlijke aandacht.
In deze sessie introduceren we de diverse mogelijkheden rondom onderwijstijd en delen we succesvolle praktijkvoorbeelden van andere scholen die deze aanpak al hebben toegepast.
Door: Carolien Hueting en Lieke Boersma, VO-raad en Vincent Wolsheim, Melanchton
Samen bouwen aan duurzame onderwijsverandering: doelen, valkuilen en oplossingen
Hoe maken we onderwijsveranderingen effectiever en duurzaam verankerd binnen onze organisatie? Welke rol kun je als (school)leider spelen, en hoe krijg je je team hierin mee? Kristin Vanlommel vertaalt theorieën uit de veranderkunde naar praktische voorbeelden en concrete handvatten die direct toepasbaar zijn in de onderwijspraktijk.
Door: Kristin Vanlommel
Van werkdruk naar werkgeluk: samen bouwen aan een positieve werkcultuur
Werkgeluk fungeert als een buffer tegen stress, zo blijkt uit onderzoek. Door je werkgeluk te vergroten, kun je stress effectief verminderen. Wil je weten hoe dat werkt? In deze inspiratiesessie ontdekken we wat werkgeluk precies is, waarom het belangrijk is en hoe het samenhangt met werkdruk. We verkennen wat jou gelukkig maakt op het werk en verbinden dit met de vier pijlers van werkgeluk. Daarnaast bespreken we zowel jouw eigen rol als die van de organisatie. Je gaat naar huis met concrete handvatten en tips die je direct kunt toepassen, zowel voor jezelf als voor je team.
Door: Maartje Jansen, Happy Office
Leiding geven in de onderstroom: invloed uitoefenen voor positieve verandering
Hoe kun je als leider zo invloed uitoefenen dat negatieve krachten in de onderstroom worden omgezet in positieve energie? In deze workshop ontdek je ‘leidende principes’ om de onderstroom in je team of organisatie positief te beïnvloeden. Daarnaast gaan we actief aan de slag met één van deze principes in een praktijkgerichte oefening.
Deze workshop is ideaal voor wie op zoek is naar manieren om iets nieuws en positiefs teweeg te brengen in de werkomgeving.
Door: Louis Steeman (Leiding geven vanuit Essentie) en Vivianne Ceelen en Patrick van Haren, Twents Carmel
Naar nieuwe bevoegdheden voor de beroepsgerichte vakken en het PGP
De huidige bevoegdheden voor leraren in het vmbo, praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zijn complex en star, wat problemen in de onderwijspraktijk heeft veroorzaakt. Samen met de Landelijke Werkgroep Bevoegd werken we aan een nieuwe clusterbevoegdheid voor beroepsgerichte en praktijkgerichte vakken. Deze bevoegdheid zal gericht zijn op clusters zoals Groen, Handel en zakelijke dienstverlening, Techniek en technologie, en Zorg en welzijn. Daarnaast streven we naar betere instroommogelijkheden voor vakmensen met een mbo-diploma in het beroepsgerichte onderwijs.
In deze workshop word je op de hoogte gebracht van het voorstel voor de nieuwe indeling van de beroepsgerichte en praktijkgerichte bevoegdheden. We nodigen je uit om in gesprek te gaan over de mogelijke voordelen voor jouw school en om aanbevelingen te delen vanuit jouw dagelijkse onderwijspraktijk.
Door: Marlies Meijeringh-Schouten, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Hoe verder met het VMBO? Samen in gesprek over de toekomst van ons onderwijs
Vanaf augustus 2024 wordt het praktijkgerichte programma toegevoegd aan de gemengde en theoretische leerweg van het VMBO. Dit is een belangrijke stap om praktijkgericht onderwijs voor alle leerwegen toegankelijk te maken. Maar is dit genoeg? Worden alle leerwegen hiermee optimaal benut, en wat is precies het verschil tussen deze leerwegen? Wat is de waarde van praktijkgerichte vakken in vergelijking met algemeen vormende vakken? En hoe bereiden we onze leerlingen het beste voor op hun vervolgonderwijs?
Het ministerie van OCW onderzoekt de toekomst van het VMBO en nodigt jullie uit om mee te denken over deze en andere vragen. Jullie inzichten en ervaringen zijn waardevol voor het creëren van een helder toekomstbeeld voor het VMBO.
Door: Gerhard Koning, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap